Fotografi idag

Fotografi är idag populärare än någonsin och det beror mycket på de teknologiska förändringar som skett under de senaste årtiondena. Där fotograferandet för inte så länge sedan antingen bestod av halvdåliga egna kort eller superproffsiga bilder tagna av fotografer med enorma mängder utrustning så har gränsen mellan de tu idag tänjts och tunnats ut. Visst finns det fortfarande oerhört avancerade och begåvade fotografer, men man behöver inte längre äga svindyra objektiv och filter för att ta fina bilder.

E-shoppande

Internet har varit en stor bidragande faktor till att fotografering idag är mer tillgängligt för allmänheten och numera kan man hitta bra och billig utrustning i mycket större uträckning. Man kan dels hitta e-shoppar från precis hela världen, men också köpa bra kameror och objektiv second hand över nätet. Förr i tiden gjordes detta endast genom tidningsannonser och kameraaffärer, men idag har forumet spridits radikalt genom hemsidor där användare från världens alla hörn kan hitta varandra för att sälja, ge bort och byta ut varor.

Den digitala revolutionen

När digitala kameror började bli tillgängliga för allmänheten på 90-talet så var de hutlöst dyra och dessutom ganska dåliga. Bilderna hade låg upplösning och färgerna var bleka. För journalistfotografer var de en fantastisk tillgång då man snabbt kunde skicka in reportagebilder under händelsernas gång, men de gjorde inte mycket för fotografin i sig.

Idag är bilden en helt annan. Upplösningen är idag så hög att man kan ta knivskarpa bilder med en relativt enkel kamera eller mobiltelefon och det finns dessutom tillgång till bildbearbetningsprogram som förhöjer effekterna och skärpan. Detta var helt otänkbart förr och det finns en hel del “traditionella” fotografer som grymtar om att alla idag kan kalla sig fotoproffs med hjälp av alla digitala verktyg. Man behöver inte längre kunna särskilt mycket om fotograferande utan kan ta en bild på det man vill och sedan leka med den på sin telefon.

Drönare

En annan stor förändring inom foto är den enorma utvecklingen av drönare som gör det möjligt för vanliga människor att ta enormt imponerande bilder på platser, människor och djur från ovan. Detta var endast förunnat flygfotografer förr i den, men nu kan i princip alla ta bilder från hög höjd. Eftersom drönare kan utgöra en säkerhetsrisk vid till exempel flygplatser och militäranläggningar, liksom uppfattas som inkräktande av många, finns det idag en hel del lagar om hur och var man får använda drönare. Det går dock inte att komma ifrån att de blivit en ny, viktig del av modernt fotografi.

Selfie-kulturen

Sociala media har också inneburit en revolution för fotograferande idag. Eftersom de flesta har tillgång till både nätet och bra, digitala kameror i sina mobiler kan alla idag lägga ut sina bilder på sidor som Facebook och Instagram. En enorm del av detta är självporträtt, så kallade selfies, som av många psykologer anses vara en reflektion av dels den ökande ytligheten när det kommer till hur man ser ut men också en källa för både narcissism och dåligt självförtroende. Det finns dock kurser i hur man tar bra selfies, liksom fotoböcker som säljs på konstmuseum som handlar om ämnet.