Hitta platser efter typ av fotografi

När man ska ta bilder är det viktigt att vara på det klara med exakt vad det är man vill med sina bilder. Är det semesterkort från semestern, med uppenbara stränder och monument, eller är det en djup, inre vision man vill förmedla som konstfotograf? Man brukar säga att det är skillnad på att ta kort och att fotografera, och med det menas att man som fotograf måste lägga tid och tanke bakom sina bilder, kontra den som med en kamera eller mobil helt enkel går runt och knäpper det han eller hon ser. Ett exempel på de två olika typerna av fotografi är ett besök vid Eiffeltornet i Paris. Kortknäpparen tar bilder på tornet, kanske från olika vinklar, och gärna några uppifrån också för att visa hur högt upp man är och hur fin utsikten är. Fotografen koncentrerar sig i stället på tornets mönster, besökarnas fascinerade ansikten och trängsel i hissen och leker med exponeringstiden för att dra fram skuggor och detaljer.

Beroende på var man vill söka sig som fotograf beror med andra ord på vad för slags bilder man vill ta, och här kommer några förslag på miljöer för olika typer av foto. Naturligvis är dessa bara några exempel men de kan tjäna som en vägledning och kanske till och med ge nya idéer.

Platser för porträttfoto

Även om det är modellen i sig som är i fokus vid porträttfotografering kan man ändå experimentera med olika platser att ta porträtten på. Gå ut i skogen och ta porträtten med olika träd och buskar som bakgund, och skapa på så sätt en magisk och nästan trolsk effekt. Att överexponera modellen gentemot en mörk, djup skog eller en färggrannt dekorerad modell liggandes bland blåbär och lingon kan göra omgivningen till en spännande inramning av objektet.

Andra bra platser är övergivna byggnader, där man kan placera sin modell i naturliga ramar bestående av utslagna fönster och dörröppningar. Ta en svartvit bild i cementmiljön, för en klinisk och dystopisk effekt, eller en modell i en illröd kappa mot tråkig betong för att framhäva modellens starka personlighet.

Platser för reportagefoto

Om man är mer intresserad av ett visst ämne eller en viss plats bör man söka sig till platser där “det händer”. Vill du göra ett reportage om fotbollshuliganer eller om selfiekulturen, är det bäst att ta sig till fotbollsarenor och barer, liksom turistmål och nattklubbar. Ett reportage om luftförorening gör sig bäst i innerstan medan bilder som handlar om att finna sitt inre lugn tas bäst vid yoga retreats. Här gäller det alltså att följa sitt motiv snarare än att leka med sitt konstnärliga uttryck.

Plaster för konstfoto

Det underbara med konstfoto är att det här handlar lika mycket om fotograferns interna bild som dennes externa miljö. Här kan det vara spännande att söka sig vill vanliga platser men att hitta det ovanliga i dem, eller att gå till detaljriika miljöer som båtgårdar och tågstationer. Här handlar det dock inte bara om att ta bilder av det som finns framför en, utan att fokusera på det man vill uttrycka.