Objektiv och stöd

Som fotograf så finns det massor av utrustning som man med fördel kan använda på olika sätt och det kan handla om allt från olika objektiv till regnskydd och ljusboxar. Oavsett om man är amatör eller proffsfotograf så är utrustningen en stor hjälp men det finns också metoder att tillämpa som alternativ. Om man till exempel inte har råd med ett enormt teleobjektiv så kan man i stället satsa på en stabil tripod och ett bra program att skärpa bilderna på datorn efteråt, och har man inte tillgång till en tripod kan man ersätta den med alternativa stöd. Det allra viktigaste är alltid kameran i sig men genom att skaffa sig utrustning öppnas flera möjligheter och ökad kreativitet, vilket stimulerar både fotografen och betraktaren.

Objektiv

I princip alla kameror kommer med ett standardabjektiv som tillåter både närbilder och foton på avstånd. Om man är intresserad av foto så blir detta objektiv dock snart otillräckligt, då man inte kan ta riktigt bra bilder på exakt det man vill med det. Man kan jämföra det med en person som är matlagningsintresserad men inte har tillgång till kryddor: maten är fortfarande mättande och näringsrik men inte särskilt spännande.

Det finns många olika sorters objektiv men om man är intresserad av att fota på avstånd så är ett bra teleobjektiv en fantastisk del av utrustningen. Man kan på så sätt ta närbilder på fåglar och månen, människor på håll och detaljer som sitter högt upp på byggnader. Ett teleobjektiv kan kosta en hel del, men för en ivrig fotograf lönar det sig att investera i ett sådant.

Det finns också objektiv som tillåter extrema närbilder eller vida vinklar. Det förstnämnda är utmärkta om man vill zooma in på insekter eller detaljer i ett föremål, och det sistnämnda om man vill få in ett enormt landskap. Ett fisköge-objektiv är format på ett konvext sätt och ger en något förvrängd bild av omgivningen men tillåter å andra sidan att man tar vidvinkelsfoton i små utrymmen, som till exempel mindre rum och lokaler.

Tripoder

Tripod betyder trefot och är en vikigt del av en fotografs utrustning om denne vill ta bilder under svåra ljusförhållanden, som till exempel mörka rum eller extrema närbilder. Genom att ge kameran stabilitet så är den helt stilla och ger inga suddiga kanter i bilderna. Det finns stora tripoder som är särskilt populära om man fotar vida vyer och landskap, liksom små sådana om man vill ta närbilder.

Om man inte har tillgång till en tripod kan man också sätta kameran på andra ställen som murar och på kameraväskan. För att undvika darrningar bör man först fokusera på det man vill fota, låsa fokuset och sedan sätta kameran på en timer så att kameran själv tar bilden och inte fotografen. På så sätt undviker man rörelsen som trycket på knappen ger. Man kan också inta olika kroppspostitioner eller luta sig mot väggar när man tar bilden men då är det viktigt att man håller andan precis då man tar bilden för bästa möjliga resultat.