Övrig utrustning

Förutom ett urval av objektiv och tripoder så finns det en hel del andra saker som en fotograf kan behöva. Vad dessa saker är beror mycket på vad för slags fotografi man gillar att syssla med: en inomhusfotograf behöver ju knappast ett regnskydd men kan i stället komma att behöva en rejäl tripod för sina mörka porträtt medan en vilddjursfotograf absolut behöver ett avancerat teleobjektiv och ett tält att gömma sig i.

Kameraväska

En kameraväska är inte bara till för att bära kameran i, utan även för att ge plats åt all den extra utrustning som en fotograf kan behöva. Om man bara gillar att ta enkla bilder med en enkel kamera då räcker en mindre axelremsväska men om man har med sig massor av objektiv då finns det specialdesignade väskor för det. Har man en mycket tung utrustning eller en lång väg att ta sig på är en kameraväska i ryggsäcksmodell alltid att föredra. Det är också viktigt att ha ett bra regnskydd om man skall vara utomhus när man fotar och många kameraväskor har inbyggda “regnrockar” som snabbt kan täcka hela väskan. Skydden är ofta inpackade i små fickor och sitter fast i väskan och det är alltid en bra idé att träna lite på hur man snabbt kan få fram dem. Det kan vara frågan om sekunder om himmelen plötsligt öppnar sig.

Rengöring

Förutom att skaffa bra skydd till sina objektiv är det bra att alltid ha med sig rengöringsutrustning för olyckan lätt är framme och man plötsligt har ett fult fingeravtryck på linsen. Bland standardutrustningen när det kommer till rengöring är särskilda vätskor och dukar, inte olika dem man använde för att putsa glasögon och även en liten luftpump med en tillhörande borste som ser ut som en liten kvast och som gör det enkelt att få bort damm och hårstrån.

Filter

Även om många kameror har inbyggda filter som man kan experimentera med så brukar många fotografer föredra att ha ett antal externa sådana. En klassiker är polariseringsfilter som tar bort UV-strålarna och ger ljuset ett helt annat djup samt tar bort reflektioner. Detta är ett utmärkt filter om man vill ta bilder på skyltfönster eller tavlor täckta med glas då genom att vrida på filtret kan man få bort en stor del av reflektionerna i den blanka ytan.

Ett annat roligt filter att ha är ett mörkerfilter som lurar kameran att tro att det är mörkare än vad det i själva verket är. Genom att sakta ner på exponeringstiden kan fotografen uppnå fantastiska effekter på objekt i rörelse, som till exempel vattenfall eller vågor i havet.

Bildbehandlingsprogram

Många traditionella fotografer förfasar sig över den myriad av behandlade och manipulerade bilder som cirkulerar idag men ett bra bildbehandlingsprogram är nästan ett måste idag. Med dess hjälp kan man öka skärpan, ta bort dammpartiklar och rätta till en sned horisont. En annan viktig funktion i ett sådant program är bildbeskärningen som man kan använda för att ändra på ett fotos format och för att skära bort de onödiga bitar av bilden som inte tjänar något syfte.