Platser att fota

Som fotograf är man alltid på jakt efter nya motiv och platser, men hur man tänker är mycket olika från person till person. Är man landskapsfotograf är det mest självklara valet vida, öppna områden som till exempel hav, berg, dalar och ängar. Föredrar man stadsmiljöer kan man söka sig till höga platser, som torn och höghus därifrån man kan få in stadens hela siluett i en bild. Om man å andra sidan föredrar detaljer eller porträtt då kanske söker man sig hellre till specifika byggnader eller berömda monument. Hur man tänker har alltså mycket att göra med vad för slags fotografi man sysslar med.

Fotografer tycker alltid om att hitta nya, fräscha infallsvinklar – man vill ju vara unik och ha en personlig stil. Vi ska här ta en titt på olika platser för fotografering som exempel på hur man kan gå till väga för att hitta det där perfekta motivet.

Resa

Det är alltid roligt och spännande att ta sig runt i denna värld, och resefotografi är lika stimulerande för fotografen som det är för de som skall se på bilderna. Att drömma sig bort till främmande, exotiska miljöer, att betrakta annorlunda traditioner och ansikten och att beundra sköna platser eggar fantasin. Som fotograf är det viktigt att hitta teman bortom de klassiska vykortsbilderna och ett sätt att göra det på är att ändra på vinklarna. Ta bilder underifrån eller rakt uppifrån eller vänd rentav på kameran och fota dem som tittar på de berömda platserna. Varför inte fokusera endast på gatuförsäljarna vid klassiska turistattraktioner eller ta fram makroobjektivet och zooma in på små, små detaljer vid världens mest berömda monument?

Hemma

Man kan hitta förvånansvärt många nya motiv även i sin egen hemmiljö. Att till exempel ta extrema närbilder på vardagsföremål i hemmet eller bilder på människor på väg till jobbet kan göra de mest mondäna företeelserna till spännande och vackra bilder. Underskatta aldrig din egen miljö och ge dig ut i din egen by eller stad för att finna nya vinklar.

Platser där det händer

Om man vill ta bilder med stora folkmassor och rörlighet i fotona kan man söka sig till traditionella evenemang som till exempel midsommarfirande eller musikfestivaler. Andra fantastiska platser är marknader och auktioner, liksom demonstrationer och parader. Färger, ansikten och former blandas huller om buller och man kan ta bilder på det stora hela eller fokusera på den myriad av detaljer som alltid finns i sådana sammanhang. Lek med exponeringstiden och var inte rädd för att få lite suddiga resultat när du saktar ner på den; det ger liv och rörelse i bilderna, vilket kan bli ett perfekt sätt att förmedla folklivet på. Ett annat kul berättarsätt är att istället fokusera knivskarpt på en enda detalj i myllret, som till exempel gubben som somnat under högmässan eller tonåringen som står och gäspar under hemslöjdsfestivalen.

Sammanfattningsvis så finns det med andra ord massor med platser att fota på men det viktigaste av allt är att sätta sin personliga prägel på bilderna. Genom att experimentera och leka med både motivet och kameran kan man få många vackra, roliga och innovativa bilder var man än befinner sig.